Als je van boeken houdt wil je die liefde graag aan je kind overdragen. Daar zijn vast tal van subtiele manieren voor, maar je kunt ook grof geschut inzetten. Wij hebben gekozen voor de tweede optie.

De liefde

Dat ik van boeken houd is geen groot geheim. Ik noemde het al bij De 7 dingen waar ik als nieuwe vader naar uit kijk en mijn ode van meer dan 2000 woorden over De geweldige prentenboeken van Charlotte Dematons was ook weinig subtiel. Veel kinderboeken zijn voor mij kunstwerkjes.

Wat jullie waarschijnlijk niet wisten is dat mijn vrouw deze liefde deelt. Ik geloof niet dat ik haar hier op heb uitgezocht, maar het komt wel heel mooi uit! Zij heeft de PABO gedaan en dat heeft geleid tot een flinke boekencollectie. Speciaal onderdeel daarvan is een selectie tweetalige kinderboeken.

Al ver voor we met een mogelijke zwangerschap bezig waren kochten wij samen kinderboeken. Tot nu toe stonden al die kinderboeken tussen de leesboeken opgesteld in simpele boekenkasten. Niet heel spannend en vooral erg praktisch.

Boekenplanken vol met kinderboeken

Wat kun je met zo’n collectie kinderboeken

Zoals ik eerder al schreef bij het kijkje in de kinderkamer hebben wij voor onze kinderkamer een relatief grote ruimte gekozen. Dat geeft je letterlijk de ruimte om wat bijzonders te doen. Wij vonden het een kans om, zoals ze dat zo mooi zeggen bij woonprogramma’s, een statement te maken.

Bij IKEA hebben we 5 schilderijenplanken besteld. Deze praktische plankjes zijn al door heel Nederland omarmd om van alles en nog wat op te zetten. Wij hebben er vijf boven elkaar gehangen om een enorm blok van boeken te maken. Het resultaat is veel meer dan een praktische opbergplek. De grote hoeveelheid boeken vormt gezamenlijk een soort wanddecoratie.

Als men het eerder wel eens had over een statement of groot gebaar klikte dat niet echt bij mij. Ik snapte niet precies wat hier nou de waarde van was. Nu begrijp ik helemaal wat het effect kan zijn. Elke keer als ik nu de kinderkamer in stap kan ik niet anders dan glimlachen als ik die enorme wand vol boeken zie. Hopelijk zal onze dochter Mus er later net zo blij van worden als wij.

Een hoek van een kinderkamer met planken vol kinderboeken

BoekStart en een bibliotheekabonnement

Met een enorme collectie boeken alleen waren we er nog niet. Mus is sinds kort ook lid geworden van de bibliotheek hier in Utrecht. Dat gaf nog een mooie verrassing. Niet alleen is ze nu tot haar 18e gratis lid, wat al een cadeautje op zich is, we kregen ook nog eens een koffertje met boekjes erbij!

In ons geval ging het onder andere om het mooie stoffen boekje dag koe van Dick Bruna. Als je goed zoekt op de foto’s van onze boekenplanken kun je hem vinden. Het koffertje is een initiatief van BoekStart: een leesbevorderingsprogramma dat samenwerkt met veel bibliotheken. Als je meer wil weten over dit initiatief en over de waarde van lezen met je kind, kun je terecht op de website van BoekStart.

Ik Wil Een Prentenboek!

Een ander mooi initiatief waar je op dit moment de vruchten van kan plukken is Ik Wil Een Prentenboek! Ook dit initiatief wil (voor)lezen stimuleren vanaf jonge leeftijd. Dat doen ze door prentenboeken voor een hele hele lage prijs aan te bieden. Zo kun je nu in de boekhandel het prentenboek De Gruffalo kopen voor maar twee euro. Dat is voor zo’n superleuke klassieker echt geen geld.

Cover van het prentenboek De Gruffalo

Kinderzwerfboek

Je zou zeggen dat dat wel genoeg initiatieven zijn om kinderen aan het lezen te krijgen maar niks is minder waar. Bij het consultatiebureau ontdekten wij het concept Kinderzwerfboek. Het idee is dat er door heel het land locaties zijn waar kinderboeken liggen. Dat kunnen openbare plekken zijn zoals een consultatiebureau of huisartsenpraktijk, maar ook een basisschool, BSO of speeltuin. Bij ons in de buurt is er zelfs een sportschool die hieraan meedoet.

Een mini bibliotheek zoals die voor kinderzwerfboek gebruikt zou kunnen worden

Het leuke is dat iedereen die boeken mee mag nemen en thuis mag lezen, om vervolgens weer bij een (andere) locatie achter te laten. Zo kunnen de boeken rondzwerven en kunnen heel veel kinderen er plezier van hebben. Er zijn al meer dan 1500 zogenaamde stations in Nederland dus grote kans dat er al eentje bij je in de buurt zit. Zo niet, dan kun je er ook vrij gemakkelijk eentje zelf beginnen. Op de website van Kinderzwerfboek staat heel helder uitgelegd hoe je stationschef kunt worden. Wij zijn in ieder geval al erg geprikkeld om dit ook te gaan doen. Misschien een volgende projectje? Ik zie het wel voor me!

3 REACTIES

    • Leuk dat je reageert! Het is ook wel vooral mooi en minder praktisch hoor. Als we al onze (gewone) boeken op deze manier willen bewaren dan komen we heel wat meters muur te kort!

Geef een reactie