Als je net vader geworden bent is er een hoop nieuw in je leven. Daar zit heel wat moois tussen. Er is een klein mensje in mijn leven gekomen dat voor de helft is zoals ik en voor de helft zoals de persoon waarmee ik mijn leven wil delen. Dat prachtige kleine mensje voelt zich bij niemand zo fijn als bij ons, en vrijwel elke nacht slaapt ze boven op me. Ik kan me weinig meer wensen.

En toch… ik weet ook dat dit niet eeuwig duurt. Ze verandert en groeit elke dag (gelukkig!). Dat betekent dat ik elke dag mag koesteren, maar ook uit mag kijken naar al het moois dat nog komen gaat! Om maar een aantal voorbeelden te geven.

 1. Buiten spelen

  Ik kon vroeger uren buiten zijn, lekker mijn eigen gang gaan. Dat gun ik mijn kind natuurlijk ook. Bomen klimmen, plassen springen, schommelen, speurtochten, hutten bouwen en allerhande spelletjes. Als het aan mij ligt gaan we heel wat speelbossen uitproberen. En in de zomer zwemmen natuurlijk. Ik was vroeger niet het water uit te krijgen voor ik moe, hongerig of verbrand was. Zou mijn dochter net zo’n waterratje worden als ik was?

 2. Speelgoed en spelletjes

  Bij mijn redenen om te bloggen zei ik het al: ik voel me nog een jochie af en toe. Dat gevoel komt helemaal naar boven als het om speelgoed gaat. Als kind draaide mijn leven om Lego en het heeft altijd een speciale plek gehouden. Over een paar jaar mag ik de mooiste bouwsels neerzetten… om door mijn kind gesloopt te worden. Oh, en deze zomer komt er nieuwe programmeerbare Lego, een soort Mindstorms Junior, genaamd Boost. Reken maar dat ik die uit ga proberen.

  Zwitserse houten knikkerbaan van Cuboro en knikkerbaan van Hubelino die met Duplo combineert.

  Maar er is ook nog zoveel meer dan Lego. Samen puzzels maken teken ik ook voor. Eens kijken hoe we van vier stukjes naar de 1000 gaan. Of lekker robuust houten speelgoed zoals blokken, treinen en knikkerbanen. Deze knikkerbanen van Cuboro zijn bijvoorbeeld echt geweldig. Maar ze zijn ook Zwitsers, wat staat voor heel erg duur. Dan is het fijn om te weten dat er ook een knikkerbaan is van Hubelino voor een derde van de prijs. Die kan je gewoon combineren met je DUPLO! Kom ik toch weer bij Lego uit.

 3. Boeken

  Een goed leesboek is heerlijk. Een mooi voorleesboek is heel fijn om te hebben. Maar prentenboeken… er zijn echt zulke uitzonderlijk mooie prentenboeken. Een kind is eigenlijk  gewoon een heel goed excuus voor een volwassene om prentenboeken te mogen kopen. Er zijn zulke mooi geïllustreerde, creatieve, educatieve, uitdagende en geweldig verzorgde prentenboeken. Charlotte Dematons heeft drie geweldige prijswinnende boeken gemaakt bijvoorbeeld: de mooie gedetailleerde zoekplaten van De gele ballon, het zorgvuldige geïllustreerde Sinterklaas en het prachtige educatieve Nederland met bijgaand boek Duizend dingen over Nederland. Of De vogels van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda. Een heel mooi gelaagd verhaal met hele verfijnde illustraties.

  Prentenboek De Gele Ballon - Charlotte Dematons

  Prentenboek Sinterklaas - Charlotte Dematons

  Prentenboek Nederland - Charlotte Dematons

  We zijn hier flink onze slag aan het slaan. Tijdens de PABO heeft mijn vrouw ook al een aardig voorschot genomen. Mijn dochtertje is op dit moment twee maanden en haar boekenrekje is nu al verre van toereikend. Grote kans dat ik nog vaak en uitgebreider over boeken zal bloggen.

 4. Games

  Toen ik nog een klein jongetje was kregen we in december een NES, een Nintendo Entertainment System. Deze superhippe spelcomputer kwam met het spel Super Mario Bros. 1. Met je controller bedien je een verzameling rode pixels genaamd Mario, en manoeuvreer je door andere blokkige pixels. Het was een heel pixelig geheel. Toch kon ik hier heel erg in opgaan. Zo erg zelfs dat als ik wilde dat mijn rode pixel-Mario sprong, ik zelf ook van de bank los kwam. En als hij viel… nou ja, ik ben tijdens het spelen wel eens van de bank gevallen.

  Oude spelcomputers voor kinderen

  De pixels op je TV en computerscherm zijn ondertussen niet meer te tellen. Games van tegenwoordig zijn vaak enorm grafisch geweld, heel anders dan toen. Maar ik ben vooral nieuwsgierig hoe meeslepend de games tegenwoordig zijn. Gaat mijn dochter games ook leuk vinden? Zullen we samen veel uren doorbrengen met computerspelletjes?

 5. Vakanties

  Een aantal van mijn meest plezierige herinneringen komen van de vakanties die ik vroeger gehad heb. Het waren voor mij echt heerlijke tijden, zo onbezorgd. Ik gun dat mijn dochter ook en hoop dat plezier terug te zien. Wie weet kunnen we alle plekken waar ik ooit van genoten heb nog eens langs. Ondertussen is dat wel een flinke lijst, aangezien mijn trouwreis (en die van mijn vrouw ook) een interrailreis was. We hebben zo’n acht bestemmingen gehad in één vakantie. We zouden het echt geweldig vinden om dat met haar nog eens over te doen.

 6. Waarom-vragen

  Kinderen staan er een beetje om bekend dat ze als maar met nieuwe vragen kunnen komen. Keer op keer op keer op keer. En dat vind ik nou leuk. Ik wil al die vragen beantwoorden. Keer op keer op keer op keer. Ik ben nieuwsgierig naar alle nieuwsgierigheid die er zal zijn. De kinderlijke belevingswereld is geweldig. Het lijkt me heerlijk om uit te leggen en te onderwijzen, samen musea bezoeken en de wereld verkennen. Het kan wel zijn dat ik soms als de vader van Calvin & Hobbes (nog zo’n geweldig boek dat er nog moet komen) een alternatief feitje er tegenaan gooi. Daar moet ze maar aan wennen vrees ik.

  Calvin and Hobbes / Casper en Hobbes - vader legt uit hoe een pinautomaat werkt

 7. Slapen

  Omdat, nou ja… Ik mis slapen.

Was dat alles? Nee, nog lang niet. Er is zo veel om naar uit te kijken. En je moet ook niet alles verwachten of plannen. Nog liever dan dat ik hoop op alle punten in deze lijst, hoop ik verrast te worden. Wat denken jullie, gaat dat lukken?

Geef een reactie