Zodra je hoort dat er een kind op komst is begint het grote voorbereiden. Eén van de keuzes die gemaakt moet worden in deze periode, is die van de kinderkamer. Welke ruimte vinden we logisch voor de kinderkamer?

De indeling van onze eengezinswoning

Nou wonen wij, qua indeling, in het meest doorsnee rijtjeshuis van Nederland. Je kent het wel. Achter de voordeur is een gang met toilet en trap naar boven. Naast de gang zit aan de voorkant een keuken en de rest van de begane grond is woonkamer. De eerste verdieping zul je dan ook herkennen. Rond de kleine overloop zitten drie slaapkamers en een badkamer. Twee van de slaapkamers zijn vrij groot en de derde is wat kleiner. Voor de overduidelijkheid heb ik een plattegrond uit de verkoopfolder toegevoegd.

De plattegrond van een standaard rijtjeshuis

Mijn ervaring is dat deze kleinste slaapkamer steevast gebruikt wordt als kantoortje, inloopkast of babykamer. Ook bij ons was eerst de neiging om van deze ruimte een babykamer te maken. Er past een wiegje of ledikant in, en een commode. Misschien kan er zelfs nog een stoel bij of een klein kastje. Wat wil je nog meer?

Heel simpel, wij wilden gewoon in één keer klaar zijn. Vroeg of laat wordt het kamertje toch te klein, heb je de commode niet meer nodig en is het schattige kledingkastje toch niet geschikt voor de uitgebreide garderobe die je vrouw blijkbaar al jaren gepland heeft.

Dus het werd één van de grote slaapkamers, en daarom wilden we eigenlijk ook met de meubels wat groter uitpakken. Een paar kleine babymeubeltjes in een grote kamer oogt gek en grote meubels zijn ook praktisch: je kunt er langer mee vooruit.

IKEA HEMNES ladekast als commode

Ons oog viel op de IKEA HEMNES. Deze grote grenen(!) ladekast wordt wel vaker als commode gebruikt en dat is wat ons betreft geheel terecht. De kast voelt heel solide aan, is prima te gebruiken als niet-commode en biedt zeeën van ruimte. Vooral bovenop is dat erg prettig. Rond je aankleedkussen wil je toch wat luiers bij de hand, een pakje billendoekjes, een zalfje of smeerseltje, een plek voor de vieze luiers, een setje kleren, en ga zo maar door. Een commode staat al heel snel heel vol. Ideaal dus dat deze kast 160cm breed is.

De IKEA HEMNES wordt een commode na een schilderbeurt
Deze foto is met mobiele telefoon genomen en doet geen recht aan de prachtige kleur groen die er op zit.

Wat voor ons ook goed uitkwam is dat de kast van massief grenen is. Dat betekent namelijk dat je hem goed over kunt schilderen. We hebben niet meer gedaan dan schoonmaken, schuren en schilderen; op zich al een flinke klus. Bij ons is de kast mintgroen geworden. Dat is ook de hoofdkleur in de kinderkamer. Een kamer waarmee je een tijd vooruit wil heeft bij voorkeur niet een heel jongensachtige of meisjesachtige kleur (als zulke kleuren er al zijn). Wie een beetje rondstruint op bijvoorbeeld Pinterest ziet nog veel meer variaties van de HEMNES. Het kan erg mooi zijn om de lades in verschillende kleuren te schilderen voor een ombre effect. Een andere ingreep is het vervangen van de knopjes. Dat is heel makkelijk te doen en verandert meteen de uitstraling van de kast.

IKEA RAKKE als kinderkledingkast

Voor de kledingkast kwamen we ook bij IKEA uit. De IKEA RAKKE is een speels ogende kast met deurtjes, lades en onderin twee grote bakken op wielen. Door de indeling leek hij ons superleuk voor een kinderkamer. Vooral de twee grote bakken zijn hierbij erg praktisch. Deze trek je zo uit de kast en de kamer in. Heel geschikt voor speelgoed!

In tegenstelling tot de HEMNES is de RAKKE wel van MDF. Dat is voor het schilderen even wat lastiger. Er kwam een hoop geschuur bij kijken, en ook grondverf was nu nodig. Gelukkig konden we het werk nog enigzins beperkt houden. We wilden alleen de deurtjes en frontjes met houtfineer in een andere kleur hebben. De rest van de kast viel al prima in de smaak.

Lades van een IKEA HEMNES commode en RAKKE kledingkast liggen te drogen na een verflaag
De lades van de HEMNES/commode en de frontjes van de RAKKE/kledingkast liggen te drogen. Ik zal later nog terug komen op de muurschildering!

Een andere aanpassing die we hebben gedaan is voor het hanggedeelte. Achter de rechterdeur zit een groot verticaal vak met een roede voor hangkleding. Wij kwam er achter dat als je babykleertjes ophangt in een volwaardige kledingkast dat je dan toch wel heel veel ruimte overhoudt (goh). Helaas zat er maar één roede bij dus we hebben een buis van de bouwmarkt op maat gemaakt. Door onze kleine IKEA hack zitten er nu in het grote vak twee roedes boven elkaar.

Kinderkamer met IKEA HEMNES en RAKKE
Zo ziet het er bij elkaar uit, en een beetje aangekleed.

Zijn we blij met onze kinderkamer?

Absoluut. Het is heerlijk om zo veel bergruimte te hebben. Als er nu iemand komt met een doos babykleertjes om door te geven, dan hebben we daar makkelijk plek voor. In de commode zit een ruim assortiment aan hydrofiele doeken, luiers en verzorgingsproducten en dit is overzichtelijk verdeeld over de lades met nog ruimte over.

Daarnaast vind ik het leuk dat onze kamer geen babykamertje is, maar een echte kinderkamer. Hier kan onze kleine meid nog jaren plezier van hebben. En wij ook, want ik heb nu nog meer plek om heel veel leuks kwijt te kunnen en te plannen. Een schommel moet toch wel gaan lukken lijkt me…

3 REACTIES

Geef een reactie