De grote afbeelding, dat zijn acht covers van het Amerikaanse blad Parents. Acht maanden op rij heeft men gekozen om daar een vrouw op te zetten. Nu zal ik niet meteen hoog van de toren blazen en zeggen dat het discriminatie is. Daarvoor zijn wij mannen veel te nuchter. Maar het is wel typisch en heel duidelijk wat de doelgroep is van dit blad over ouderschap: de moeder.

8 covers van het Amerikaanse tijdschrift Parents, elk met een vrouw op de voorkant.

En dat vind ik nou jammer. Er zijn zo veel bladen en websites gericht op vrouwen. Als vader wil je ook als ouder gezien worden. Ik heb geen bijrol. Ik heb niet zo nu en dan een papadag. Ik pas niet af en toe op.

Oppassen op je eigen kind

Sowieso gek als mensen zeggen dat een vader oppast. Dat is net zoiets als zeggen dat ik een affaire heb met mijn vrouw, of bij mezelf op bezoek gaan. Ik weet het, niet de sterkste vergelijking. Maar het is dan ook zo’n enorm rare opmerking.

Als ik de handjes van mijn dochter vasthoud zodat ze op me in slaap kan vallen, dan doe ik dat niet voor een zakcentje. Ik doe dat omdat ik vader ben. Natuurlijk, er zijn wel verschillen tussen de rol van vader en moeder. Ik zal niet zo snel iets gaan schrijven over borstvoeding of kolven. (Al schuw ik zulke onderwerpen ook niet.) Maar ik vind het ook geweldig om mijn kind te dragen. Ik heb ook graag dat ze er leuk uit ziet. Ze heeft dan niet in mijn buik gezeten, maar zonder mij was ze er toch echt niet geweest.

Het beste voor je kind

Ik zet me net zo goed actief in om te doen wat het beste is voor haar, en ik wil het beste halen uit de tijd die we samen hebben. Daar zal ik wel over schrijven. Over de leukste boeken, de fijnste spelletjes en wat nou de beste camera is voor zowel jou als je kind (ik blijf toch ook een fotograaf). Maar ook praktische zaken wil ik graag delen. Waarom we nou voor een specifieke kinderwagen gekozen hebben, welke speen ons het beste bevalt en hoe blij je nou kan zijn met een goede koeltas. En over ouderschap natuurlijk, opvoeden, en alle nieuwe uitdagingen die er bij komen kijken. Er valt heel veel te ontdekken en ik deel het graag.
Foto van mijn dochter Mus

Daarnaast ben ik eigenlijk ook gewoon nog een jochie waar toevallig tegen aangekeken wordt alsof hij volwassen is. Ik kijk nu al uit naar het testen van speelgoed en spelletjes… voor mijn kind natuurlijk.
En al was alles wat ik hier net schrijf niet relevant, dan is het simpelweg gewoon erg leuk om als trotse ouder je kind met de wereld te delen.

7 REACTIES

  1. Mooi stukje! Laten we het zo zeggen: ik kan niet wachten tot dochterlief groter is en er een 20 of 24 inch fiets moet komen. Denk maar niet dat dat een prinses-ding wordt 😉 Zelfgemaakt!

  2. Helemaal mee eens! Nog zoiets… als je met je dochter (in mijn geval) ergens komt en je haar alleen maar kan verschonen in het damestoilet of ergens in een berging op de grond.

  3. Goed zo Erik! Geniet ervan, baal er (soms) van… kortom wees lekker papa. Ik ga je volgen, je schrijft nee als je fotografeert, met oog voor detail.

Geef een reactie