Een week terug plaatste Nynke de Jong deze tweet over het gebrek aan aandacht voor vaders bij de Mama Mazzel Dagen van Prenatal.

Het verschil dat gemaakt wordt tussen vaders en moeders was herkenbaar voor veel twitteraars. Er volgend veel reacties op haar bericht. De ene na de andere alternatieve naam voor de kortingsactie van Prenatal werd geopperd. Twee dagen later schrijft Nynke de Jong nogmaals over het onderwerp in een column vol rake constateringen voor het AD: Mama Mazzel.

Ze concludeert dat alles wat babygerelateerd is vooral op de moeders gericht is, en dat men de vaders vaak links laat liggen. Dit citaat uit haar column is heel herkenbaar voor mij:

En kijk eens hoeveel de vrouw kan lezen over het krijgen van een kind – boekenkasten vol – en vergelijk dat met de summiere info waar de man het mee moet doen. Hij hoeft het kind er niet uit te persen, maar desalniettemin gun je hem meer voorbereiding dan een ludieke papacursus waarbij hij leert een luier te verschonen.

Hoe bereidt een vader zich voor op de bevalling

Het deed me denken aan een bericht op een forum wat ik recent las. Daar werd de vraag gesteld over hoe vaders zich het beste voor kunnen bereiden op een bevalling. Helaas reageerden er voornamelijk vrouwen en de antwoorden stelden me nogal teleur. Ze kwamen niet veel verder dan een cursus of voorlichtingsavond, belangrijke telefoonnummers in de telefoon zetten en, de gouden tip, laat hem oefenen met de Maxi-Cosi in de auto zetten!

Als we dan toch kort door de bocht zijn en generaliseren: wij mannen zijn technisch zat dat we niet hoeven te oefenen met een Maxi-Cosi. De instructies staan zelfs op het ding zelf. Hoe moeilijk kan het zijn?

Maar de boodschap was duidelijk. Informatievoorziening over bevalling en ouderschap op het internet is enorm gericht op de vrouw en komt ook vooral van vrouwen af. Er mag wel wat meer aandacht zijn voor de mannelijke kant van het verhaal.

Breid het vaderschapsverlof uit

Gelukkig is er ook goed nieuws voor vaders. Deze week heeft Platform Vader Zoekt Verlof een brief aangeboden aan informateur Edith Schippers om het vaderschapsverlof uit te breiden. Voor de mensen die zich er niet bewust van zijn: op dit moment krijgt een vader in Nederland slechts twee dagen betaald verlof. Ik kan uit ervaring zeggen dat dat bizar kort is. Dit wordt ook duidelijk als we het vergelijken met andere Europese landen waar het gemiddelde acht weken is. Het advies klinkt mij als muziek in de oren.

Wij adviseren een betaalde verlofperiode voor vaders van drie maanden, waarmee de periode voor mannen gelijk wordt aan de verlofperiode voor moeders, waarbij gestimuleerd wordt dat mannen en vrouwen dit verlof voor een groot gedeelte na elkaar opnemen. Daarmee wordt een gelijk speelveld gecreëerd voor vaders en moeders na de geboorte van hun kind als het gaat om arbeid en zorg. De beginfase als ouder is cruciaal voor de rolverdeling op lange termijn.

Lees vooral ook het hele voorstel.

Een andere kijk op vaders

Als je ook zo’n fan bent van vaders en kinderen wordt je misschien ook wel vrolijk van de Instagram account @dontforgetdads. Deze account staat vol met zorgende vaders die met toewijding en trots hun rol vervullen. Het is een prettige breuk met de stereotypering die we overal tegen komen.

Al die liefdevolle foto’s, daar word je toch vrolijk van?

Mijn kleine bijdrage

Deze gebeurtenissen sluiten helemaal aan bij mijn eigen redenen om een blog te beginnen. De komende tijd ga ik tips meegeven die mij (en ons) geholpen hebben. Geen odes van meer dan 2000 worden maar korte en praktische stukjes informatie die direct nuttig zijn. Als je zelf tips of vragen hebt dan hoor ik ze ook graag. En dan delen we die hier. Gratis en voor niks. Papa’s prijspakkers.

Een vader met zijn baby die op hem slaapt

Geef een reactie